Of het nu gaat om het lopen van een marathon, het schrijven van een boek of het verliezen van overtollige kilo's, iedereen heeft wel iets wat hij graag zou willen bereiken in zijn leven. Maar ja, hoe doe je dat? Vaak begin je aan iets en verval je na verloop van tijd weer in je oude gewoontes. Of je blijft dromen, maar onderneemt geen actie. Ooit ga je starten. Maar dat ooit, blijft een ooit en je droom gaat uiteindelijk in rook op. Dat is jammer. Want je kunt zoveel meer bereiken dan je zelf voor mogelijk houdt. Ik geef je zeven tips waarmee ook jij je doelen kunt behalen. Ga ervoor!


Geloof in jezelf

Veel mensen zijn te bescheiden of te onzeker. Ze gaan er vanuit dat bepaalde successen niet voor hen zijn weggelegd. Je droomt er misschien van om een eigen bedrijfje te starten, maar je bent bang dat het je niet gaat lukken en ziet allerlei beren op de weg. Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje wordt wel eens gezegd. Maar dat is onzin. In principe kun je alles bereiken wat je wilt. Zolang je er maar echt voor durft te gaan. En zolang je er maar oprecht in durft te geloven. Bedenk dat het jouw leven is en dat jij aan het roer staat. Blijf geloven in jezelf. Want jij hebt meer in je dan je denkt. Ga ervoor.


Maak je doel zo concreet mogelijk

Je doelen bereiken gaat niet zomaar. Het is belangrijk dat je allereerst duidelijk voor ogen hebt wat je precies wilt bereiken. Vaak weet je ongeveer wel wat je wilt. Je wilt bijvoorbeeld gezonder gaan leven. Maar je maakt het niet concreet. Daarmee zet je jezelf al op een flinke achterstand. Want als je niet exact weet welk eindresultaat je voor ogen hebt, hoe kun je dan ooit meten of je je doel hebt bereikt?

Zorg er daarom voor dat je een duidelijk beeld voor ogen hebt. Maak je doel zo concreet mogelijk. Wil je gezonder gaan leven? Wat betekent dat precies voor jou? Betekent dat dat je meer fruit gaat eten? Ga je stoppen met roken? Of wil je juist meer gaan sporten? Of misschien wel allemaal. En als je meer wilt gaan sporten. Wat ga je dan doen? Hoe vaak? En wanneer? Zorg dat je het plaatje zo helder mogelijk maakt. Dan weet je precies waar je naartoe werkt.


Splits je doel op in kleine haalbare stappen

Elke marathon begint met de eerste stap. Zo is het ook met het bereiken van je doel. Wanneer je veertig kilo wilt afvallen, kan het idee om te starten je erg afschrikken. Je hebt immers nog een hele weg te gaan. En die veertig kilo ben je niet van de een op de andere dag kwijt. Een groot doel kun je daarom beter opdelen in behapbare stappen. Wanneer je wilt afvallen is elke gram gewichtsverlies namelijk al een goede stap in de richting. Wees dus niet te ambitieus door jezelf voor te houden dat je direct drie kilo per week moet afvallen. Kies voor stapjes die je makkelijk kunt behalen en richt je alleen daarop. Als je die eerste stap hebt behaald, kijk dan alleen verder naar de volgende stap. Je zult na een tijdje merken dat je onbewust hele grote stappen hebt gezet.


Houd het lange-termijn resultaat voor ogen

Werken aan doelen betekent keuzes maken. Je kunt nu eenmaal niet alles in het leven. Wanneer je die veertig kilo wilt afvallen betekent dit dat je de snacks de komende tijd zult moeten laten staan. En dat is lastig. Want de mens is nu eenmaal gericht op plezier en genot en wil pijn het liefst vermijden. Je zult dus heel snel geneigd zijn om dat ene koekje nu te nemen. Want op dit moment levert dat je genot op. Maar houdt altijd de lange termijn voor ogen. Hoe graag wil je er weer slank uitzien? En hoe graag wil je dat koekje? Als je je richt op je droom, zul je zien dat je daarvoor best keuzes wilt maken, ook al zijn ze soms lastig.


Heb geduld

Iets willen bereiken, betekent vaak dat je moet volhouden. Ook als het even tegenzit. En die tegenslagen zul je zeker tegenkomen op weg naar je doel. Het zal misschien zwaar worden, maar heb geduld. Blijf erop vertrouwen dat het je gaat lukken. Je gaat uiteindelijk je doel halen. Soms gaat het snel, soms duurt het iets langer, maar wanneer je regelmatig aan je doel werkt, zul je hoe dan ook resultaten gaan boeken.


Geniet van het proces

Vaak hebben mensen het idee dat je heel hard moet werken om resultaten te boeken. Dat je moet afzien en moet stressen. Maar dat is een onrealistisch beeld. Werken aan een doel mag ook heel leuk zijn. Je bent immers bezig met het realiseren van die ene droom. En je doet het vrijwillig. Wat is er mooier dan jezelf te ontwikkelen en te groeien? Om jezelf te leren kennen en te ontdekken wat je in je hebt. Wees daarom trots op jezelf dat je keuzes durft te maken en ergens voor wilt gaan. Je mag jezelf best eens belonen als je merkt dat je al heel mooie resultaten hebt geboekt. Want ook al is je einddoel dan misschien nog lang niet in zicht, je bent al wel onderweg.


Wees flexibel

Soms moet je helaas constateren dat de stappen die je had bedacht niet werken. Of dat ze niet meer uitvoerbaar zijn. Je kunt je bijvoorbeeld voornemen om elke week te gaan zwemmen. Maar als het zwembad bij jou in de buurt ineens gaat sluiten, omdat de gemeente moet bezuinigen, dan zul je je plannen moeten wijzigen. Wees daarom flexibel en zoek naar nieuwe mogelijkheden. Er zijn meerdere manieren om je doel te bereiken. Wijzig je plan, maar wijzig nooit je doel.