loslaten


Loslaten hoe doe je dat?

Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Je houdt je veel te veel bezig met zaken en zou eigenlijk wat meer afstand moeten nemen. Je zou wat meer los mogen laten. Maar ja. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe kun je dingen loslaten?


Richt je op je eigen leven

Misschien herken je dat. Een vriend of familielid zit niet lekker in zijn vel en jij loopt daar telkens over te piekeren. Dit fenomeen komt vooral veel voor bij moeders, die zich bekommeren om hun kroost. Op zich heel logisch, want je wilt natuurlijk het beste voor de mensen om je heen. Het is goed om betrokken en meelevend te zijn. Dat maakt je een warm mens.

Maar wanneer je veel piekert, over de problemen van anderen is het tijd om je wat meer te richten op je eigen leven. Je kunt namelijk niet alle problemen van anderen oplossen. Iedereen heeft zijn eigen weg te bewandelen in het leven Hoe zwaar dat voor een ander misschien ook is

Richt je daarom wat meer op je eigen leven. Dat klinkt misschien wat egoïstisch, maar dat is het niet.   Eén leven is namelijk al uitdagend genoeg. Stel jezelf doelen, onderneem nieuwe activiteiten en zorg regelmatig voor ontspanning. Wanneer je zelf goed in je vel zit, ben je een veel leuker mens. En dat is juist wat je omgeving van je nodig heeft.


Heb vertrouwen

Loslaten, betekent soms niets doen. Gewoon even de boel de boel laten en zien wat er gebeurt. Wanneer je iemand bent die graag overal controle over heeft, kan dat best lastig zijn. Want als je niets doet, heb je geen invloed op de situatie. Je weet niet wat er gaat gebeuren. De uitkomst is onvoorspelbaar. En dat is spannend. Toch levert loslaten je veel op. Wanneer jij namelijk de controle uit handen geeft, geef je anderen de mogelijkheid om in actie te komen. En soms kun je hier aangenaam door verrast worden. Want anderen hebben ook hun talenten, maar kunnen die niet altijd laten zien. Heb daarom vertrouwen in de wereld en in de mensen om je heen. Ook als je niets doet, komt het vaak wel goed.


Stel je verwachtingen bij

Als iets je heel erg bezig houdt, is het goed om eens te kijken naar de verwachtingen die je erover hebt. Je kunt bijvoorbeeld heel erg boos zijn op de scheidsrechter omdat hij in jouw ogen partijdig is. Of je kunt erg van slag raken omdat je op je werk een grote fout hebt gemaakt. De mate waarin iets je bezig houdt, vertelt hoeveel de huidige situatie afwijkt van je verwachtingen. En mensen met erg hoge verwachtingen van zichzelf en van anderen, ervaren daarom veel meer stress. Kijk of je je verwachtingen bij kunt stellen. Dat geeft je gelijk veel meer rust.


Doe een stapje terug

In onze maatschappij wordt het heel normaal gevonden dat je jezelf uitdaagt, prikkelt en motiveert. Je moet presteren en het maximale uit jezelf halen. Want dan pas ben je succesvol. We moeten meer, beter en groter. Daarom zitten we onszelf voortdurend op te jagen, vaak met stress tot gevolg. Maar is dit allemaal wel nodig? Soms is het goed om eens even een pas op de plaats te zetten en jezelf af te vragen wat nu werkelijk belangrijk is in het leven. Doe je werkelijk wat je wilt? Moet je zoveel? Of kan het ook iets minder? Het leven is te kostbaar om er als een kip zonder kop doorheen te rennen. Soms is het goed om een stapje terug te doen.


Oordeel niet

Het gras is groen. Daar hebben we geen oordeel over. Niemand die vindt dat groen een lelijke kleur is voor gras. Het gras is nu eenmaal groen. En wat is, is. Je maakt je er niet druk om. In principe zijn alle situaties neutraal. Alleen leg je er vaak een oordeel overheen, wat maakt dat je iets leuk vindt of niet. Stel dat de regen met bakken uit de lucht komt. Je hond staat kwispelend bij de deur om uitgelaten te worden. Je kunt deze situatie prettig vinden of niet. Maar daar wordt het niet anders van. Het regent nog steeds. En je hond wil nog steeds uitgelaten worden. Als je uiteindelijk de deur uit gaat, wordt je nat. Gewoon nat. Je kunt nu gaan mopperen en vloeken. Je kunt je hond dwingen om wat sneller te lopen, maar daar wordt je niet droger van. Het is gewoon wat het is. Jij laat de hond uit in de regen. En je wordt nat. Niet meer en niet minder. Punt.

Probeer of je situaties kunt waarnemen zonder er meteen een oordeel overheen te leggen. Want je oordeel maakt dat je er een bepaald gevoel bij krijgt. En juist dat gevoel kan je behoorlijk in de weg zitten. Bedenk dat iets is zoals het is. Je hoeft er niets van te vinden. Laat het er gewoon zijn.