Ben jij iemand die graag wint? Die graag de beste is en zichzelf regelmatig meet aan anderen? Ik geef je drie redenen om hier vandaag nog mee te stoppen.

1. Je kunt jezelf niet met anderen vergelijken

Al van jongs af aan word je met anderen vergeleken. Je moeder roept: 'Schiet nou toch eens op, je broertje is al lang klaar.' Of 'Heb jij je zwemdiploma al? Knap hoor. Je bent pas vier. Je neefje had zijn diploma pas toen hij zeven was. Waar je ook komt, telkens wordt je vergeleken met anderen. Op school krijg je cijfers. Wanneer je een zeven haalt is dat op zich best goed, Maar wanneer de rest van de klas een acht of hoger heeft gescoord, dan wordt je prestatie ineens veel minder interessant. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat het heel raar is om jezelf telkens met anderen te vergelijken? Je ben immers een uniek mens op deze wereld. Nergens op deze aardbol is er iemand zoals jij. Je hebt niet dezelfde genen als anderen. Je hebt niet dezelfde ouders als anderen. Je bent niet in dezelfde omgeving opgegroeid, hebt niet hetzelfde onderwijs gehad. Je hebt niet dezelfde vrienden gehad, niet dezelfde sport beoefend, niet hezelfde gegeten, niet dezelfde problemen ervaren als anderen en ga zo maar door. Niemand op deze wereld is exact hetzelfde als jij en toch spiegelen we onszelf voortdurend aan anderen. Maar wat vergelijk je dan eigenlijk?

Is een zonnebloem een mooiere bloem dan een madeliefje? Is een aap een beter dier dan een dolfijn? Is een appel beter dan een ananas? Natuurlijk niet zul je zeggen, want je vergelijkt dingen die helemaal niet gelijk zijn. Dat is ook zo. Je kunt van een aap niet verwachten dat hij in de zee rondzwemt. Maar zelf vergelijken we ons wel voortdurend op deze manier en dat vinden we heel normaal.2. Je legt je eigenwaarde in handen van anderen

Heb je er wel eens bij stil gestaan wat het je oplevert als je de beste bent? Als je gewonnen hebt, of beter hebt gepresteerd dan anderen? Als je slimmer, mooier, rijker of succesvoller bent dan anderen? Je voelt je goed en waarschijnlijk geeft het je eigenwaarde. Maar is het wel écht eigenwaarde? Kun je wel op jezelf vertrouwen als je de waarde van jezelf telkens in handen legt van anderen? Want dat is eigenlijk wat je hier doet. Zolang de ander het slechter doet dan jij, voel je je misschien goed. Maar als de anderen ineens veel beter presteren, wat zeker een keer gebeurt, dan daalt je eigenwaarde. Hoe je je voelt is dan afhankelijk van anderen. Terwijl er aan jou op zich niets is veranderd. Raar toch? Waarom zou je je eigenwaarde af laten hangen van anderen? Het heet niet voor niets EIGEN waarde.


3. Het leven is geen wedstrijd

We worden door onze omgeving continu verleid om onszelf te vergelijken met anderen. Of het nu gaat om 'heel holland bakt', 'the voice', of om 'hollands next top model'. Het lijkt wel of je leven een wedstrijd moet zijn. Je moet continu bewijzen dat je de beste bent en als je niet genoeg je best hebt gedaan, dan val je af. Je kunt vertrekken. Raar eigenlijk, want het leven is helemaal geen wedstrijd. Je bent niet op deze wereldbol gekomen om continu de strijd aan te gaan met anderen. Je bent hier om jezelf te ontwikkelen, om te groeien en om te ontdekken wat je deze wereld en de mensen om je heen te bieden hebt. En heb je dan toch nog steeds zin in een wedstrijd? Ga dan de strijd aan met jezelf en probeer elke dag een stukje beter en mooier te worden dan de dag ervoor. Want het mooiste wat je in je leven kunt worden is jezelf!


Terug